Čebelarstvo Bukšek Silvo


Na vsebino strani

Okamnela zalega

O čebelah > Čebelje bolezni

OKAMNELA ZALEGA

Okamnela zalega je kužna bolezen, za katero obolevajo čebelje ličinke in odrasle čebele. Je edina čebelja bolezen, za katero lahko zboli tudi človek, zato jo imenujemo zoonoza.

POVZROČITELJ okamnele zalege je Aspergillus flavus včasih so lahko prisotne
še druge vrste iz rodu Aspergillus. Glivica okuži ličinke s svojimi mikroskopsko majhnimi trosi (ok. 6 mikrometrov) na isti način kot povzročitelj poapnele zalege — torej prek ustne odprtine ali skozi kožo. Ličinke uniči z razraščajočim micelijem, ko je celica pokrita.
V primerjavi s poapnelo zalego so mumije trdno pritrjene v celice in jih je težko odstraniti.
Glivični povzročitelj okamnele zalege je dvospolen in tvori samo eno vrsto micelija. Poleg nepomembnega spolnega razmnoževanja, ki daje le malo spor, je pomembnejša nespolna oblika razmnoževanja.

NAČIN OKUŽBE, ŠIRJENJE IN RAZVOJ BOLEZNI:
Enako kot povzročitelj poapnele zalege se lahko gliva prenaša z ene čebelje družine na drugo z zaletavanjem ali ropom. Seveda lahko razširja bolezen tudi sam čebelar. Gliva je razširjena prosto v naravi, zemlji in cvetnem prahu.
Aspergillus flavus lahko okuži čebele v različnih razvojnih stadijih. Večkrat napade zalego, lahko pa tudi odrasle čebele.
Prehod mikoze z zalege na odrasle čebele ni tako redek pojav. Enako kot v telesu ličinke lahko trosi dozorijo v prebavilih čebele in se razrastejo v njenem telesu. Okužene odrasle čebele ne morejo leteti, zapustijo panj, se plazijo pred njim in umrejo precej daleč od njega. Potem ko se to zgodi, postane telo vedno bolj trdo. Okužene ličinke lahko odmrejo v katerikoli starosti, večini se to zgodi v času pokrivanja celic. Ličinka spremeni barvo iz bele v krem. Ko micelij preraste telo ličinke, postane ta vedno bolj trda, dokler ne otrdi kot kamen. Telo okamnele ličinke je v začetni fazi sivo, pozneje sivozelenkasto. Micelij se tako trdno razrašča na steni same celice, da odrasle čebele ne morejo izvleči odmrle ličinke in je odstraniti.
Aspergiloza je edina čebelja bolezen, ki je nevarna za človeka. Z vdihavanjem kužnine se človek okuži in to povzroči nadležna vnetja v nosu, grlu in očeh. V najslabšem primeru se lahko razvije tudi pljučnica.

UGOTAVLJANJE:
V začetni fazi je okamnelo zalego težko ločiti od drugih bolezni zalege. Mrtva ličinka je v nasprotju s
poapnelo zalego trdno pritrjena na celično steno, ki jo čebele dostikrat pogrizejo. Ker je bolezen v zakonu, je ob sumu nanjo treba obvezno obvestiti veterinarsko službo, ki odvzame vzorec satja s spremenjeno čebeljo zalego ali spremenjene odrasle čebele. Za postavitev diagnoze sta potrebni gojiščna preiskava in identifikacija povzročitelja.

PREPREČEVANJE IN ZATIRANJE:
Zaradi nevarnosti aspergiloze za človeka uničujemo bolne čebelje družine s sežiganjem. Enako uničimo tudi vse medeno satje iz okuženih družin.
Spore z vdihavanjem povzročajo vnetje sluznic pri ljudeh. Pri delu z bolnimi družinami si moramo zaščititi usta in nos z vlažno krpo, pogosto umivati roke z razkužilom in prekuhati oblačila. Čebelnjak in čebelarski pribor moramo razkužiti z ustreznim sredstvom ali z obžiganjem.


Avtorica: mag. Mira Jenko Rogelj
Vir: http://www.czs.si/

Domov | Moj čebelnjak | O čebelah | O čebelarstvu | Povezave | Kontakt | Načrt strani


Nazaj na vsebino strani | Nazaj na glavni meni